Si les façanes parlessin

 


Vista panoràmica de la primera missa solemne celebrada a la Plaça Major pocs dies després de l'entrada [de les tropes franquistes]. Entre les formacions de les unitats militars, hom pot trobar ja els primers grups enquadrats de militars falangistes, masculins i femenins. [...] S'aprecien les primeres instal·lacions de cartells gegants i banderes amb els símbols del nou règim.

Font: Francesc Farrés Malian. Fotografia històrica de Vic. Vol. II. Edicions Catalanes Comarcals, 1985. P. 242-243.


Era el capvespre del dimecres dia 1 de febrer de 1939, quan les tropes nacionals van fer la seva entrada a la ciutat, precedides per les unitats del Riff i la Legió rebudes per una població entre temorosa i expectant. [...] El diumenge 5 de febrer, la Plaça Major fou escenari d'una primera missa de campanya, oficiada pel vicari general de la diòcesi Dr. Jaume Font.

Font: Miquel S. Cañellas. Vic. Cròniques urbanes. 2a ed. Osona Comarca de Mitjans de Comunicació, 2010. P. 123.La mateixa Plaça, la mateixa façana, però sense missa i amb la bandera d'un altre règim. Fotografia de Jordi Domènech (10|10|2010). Wikimedia Commons.

Comentaris

Entrades populars