Un espectacle lamentable

«De totes les ferides que al llarg de la història han hagut de patir els ciutadans d'aquest país, les que han produït una guerra dita civil, són les més doloroses, aquelles amb que més costa conviure, o sobreviure, i, sobretot són les que necessiten més temps per cicatritzar, si és que mai cicatritzen del tot

Xavier Cateura
AUSA XXIII 160 (2007). P. 249-293.



ANTONI BASSAS I CUNÍ
La Guerra Civil a Vic: dietari 1936-1939. Eumo, 1991.


1936
DIMARTS dia 8 de setembre

Per ordre del Comitè, aquest matí no ha parat en cap moment el moviment de cotxes, carros, carretons, persones i canalla carregats de tota mena d'objectes religiosos: sants, imatges, capelles, quadres, llibres, estampes i peces de culte religiós. S'ha fet una foguera impressionant que ocupava tot el centre de la plaça amb una pila d'objectes de prop de tres metres. Un espectacle lamentable que segurament no es presentarà més a la història: veure tones d'imatges i d'articles religiosos cremats, la majoria obres d'art que es guardaven a les cases procedents de generacions passades.
[...] L'ordre del Comitè establia que es farien registres a totes les cases, i on es trobessin objectes de caire religiós serien passats per les armes.
A les nou del vespre s'ha encès una foguera que no ha parat en tota la nit.




DIMECRES dia 9 de setembre

En tota la nit no ha parat el foc de la plaça i continuadament una corrua de gent hi portava objectes. Moltes impremtes i botigues de quadres i objectes religiosos han hagut de recórrer a agències de transports per treure's tot el gènere. A molts carrers de la ciutat, els veïns han fet fogueres per cremar aquests objectes i així estalviar-se de portar-los a plaça




DIJOUS dia 10 de setembre

Tot el dia d'avui no ha parat el transit de tafaners, que han volgut veure els objectes cremats i apilats a la plaça.




Les fotografies procedeixen del llibre Fotografia històrica de Vic. Vol. II. Edicions Catalanes Comarcals, 1985, de Francesc Farrés Malian.

Comentaris

Entrades populars