Banyes i bous ( III ): El niño de la brocha

Porta de quadrilles abans d'iniciar el passeig a la plaça de Vic.
El Niño de la Brocha és el primer torero començant per la banda esquerra, a la dècada de 1930.
Antoni Robert. Arxiu Comarcal d'Osona.


TONI COROMINA
L'afició taurina a Manlleu i a Vic
Elter.net


[...] Vic també va tenir el seu torero relativament famós: Jose Boixader Españó, “El niño de la Brocha”, un home que havia estat pintor de parets. Jo el vaig conèixer a mitjans dels anys 70, poc abans de la seva mort, ocorreguda el 1978, als 70 anys d’edat. Em va semblar un home entranyable, però molt solitari i una mica amargat (possiblement l’edat no perdonava). Suposo que vivia dalt d’un núvol de nostàlgia. Un dia em va convidar a anar a casa seva, al carrer de Manlleu. Allà, a la part del darrere, hi tenia un pati que ell havia decorat amb tots els ingredients de l’estètica dels típics patis andalusos, amb plantes, una taula i cadires per celebrar hipotètiques tertúlies taurines, que no sé si mai es van produir. Després em va ensenyar, a l’interior, una mena d’altar, el seu sancta anctorum, amb un quadre al·legòric de la tauromàquia i de la mort,  representada per una dona morena, posant dreta al costat d’un torero. I sota el quadre hi havia una espasa trencada que havia estat propietat del torero més immortal de tots: Manolete.

“El Niño de la Brocha” va néixer a  Vic el 24 de març de 1908,  va debutar a la plaça de la seva ciutat el 20 de maig de 1928, compartint la corrida amb els toreros “Manitas”, Alberto Barcelona i “El Sacas”. Després de torejar en algunes places menors, dos anys després, una tarda de 1930 va debutar amb cavalls a Barcelona, amb bous de Nemesio Villarroel, assolint un gran èxit. Gràcies a la seva bona “faena”, deu dies després, va repetir a la mateixa plaça, la Monumental.

El dia de Corpus de 1930, “El Niño de la Brocha” va participar a La Monumental en una de les corrides més surrealistes que mai s’hagin vist. Aquell dia, va compartir cartell amb Cantimplas i Vicente Hong, aquest darrer l’unic torero xinès de l’història. Hong, de fet, s’havia criat a Mèxic i va començar a torejar als països hispanoamericans, sobretot Honduras i Perú, a banda de Mèxic. Més endavant, el 9 de juliol de 1931, va actuar a  l’antiga plaça de Madrid, on va triomfar, compartint  cartell amb “Cantimplas” i “Perete”. El 7 de juliol de 1933 es va consagrar a la plaça de Las Ventas, amb bous d’Atanasio Fernández. El 25 d’agost de 1941 va fer la darrera actuació de la seva carrera, acompanyat del famós Mario Cabré i el valencià Jaime Marco “El Choni”. Després de torejar durant 13 anys, una vegada retirat, va ser empresari taurí a les places catalanes de Figueres, Olot, Girona i Vic.

La tarda del 25 de març de 1961 la plaça de toros de Vic va acollir la seva darrera corrida, amb la presència d’Agustín Garcia Muñoz “Agustinillo” (torero català de Sant Boi de Llobregat), Enrique Molina i Alfonso Merino. Segur que per “El Niño de la Brocha” va ser un dels dies més tristos de la seva vida.

El Niño de la Brocha en ple ritual de vestir-se per torejar (1920).
Josep Palmarola. Arxiu Comarcal d'Osona.

Comentaris

Entrades populars